BOEKEN OF VRAGEN? 06 50 50 50 76

Duitsland. Verrassend veel vakantie.

< Naar vorige pagina

Dag van het Duitse Bier | Das Reinheitsgebot

Wat houdt nu toch die ‘Dag van het Duitse bier' in? Wat wordt er eigenlijk gevierd?

Alweer eeuwen geleden, om precies te zijn in 1516, en wel op 23 april, werd door Hertog Willem de Vierde het beroemde ‘Reinheitsgebot des Bieres’ uitgevaardigd, het zuiverheidsgebod. Hij bepaalde toen wat er wel en niet in bier mocht zitten. Namelijk slechts drie ingrediënten: water, mout en hop; vanaf de zeventiende eeuw kwam daar ook gist bij. Dit voorschrift was eerst alleen in Beieren van kracht, maar sinds 1906 geldt het voor heel Duitsland. Zo wordt de bierdrinker beschermt tegen gesjoemel en weet je, dat het om een onvervalst biertje gaat zonder gevaarlijke stoffen. Daar zijn ze in Duitsland heel serieus mee. Met een zekere trots staat dan ook op menig bieretiket 'Gebraut nach dem deutschen Reinheitsgebot'. Het Reinheitsgebot is de oudste warenwet ter wereld.
De Duitse Brouwersbond (Deutschen Brauer-Bund) heeft daar nu een feestdag van gemaakt, niet officieel erkend, maar in Duitsland Bierland natuurlijk wel een erg leuke traditie.

In bier minnend Duitsland heeft, of had, zo ongeveer elke zich zelf respecterende stad haar eigen bierbrouwerij. De Duitse brouwerijen bieden ruim 65.000 mensen werk. Maar liefst meer dan 1500 brouwerijen produceren gezamenlijk meer dan 1 miljoen hectoliter bier. Duitsland heeft hiermee de hoogste bierproductie van Europa en is vierde wereldwijd. Er zijn meer dan 5.000 verschillende soorten bier. En inclusief seizoenbieren, mix-bieren en alcohol vrije bieren komt dit aantal op maar liefst zo’n 7.000 soorten.

Bekende biersoorten zijn Pils, Weizenbier (Weißbier), Helles, Bockbier, Export, Kölsch, Altbier, Schwarzbier, Dunkelbier, Berliner Weiße, Märzen, Gose, Rauchbier, Zwickbier en Spezilal, zoals Roggenbier.

De hoogste dichtheid aan brouwerijen, waaronder vele kleine, lokale, is in ….. inderdaad:  Beieren. Geen toeval dat in München in september het jaarlijkse Oktoberfest plaatsvindt. Op Tsjechië en Ierland na heeft Duitsland per hoofd de hoogste jaarlijkse bier consumptie. En het zijn niet alleen de mannen die bier drinken; 67% van de Duitse vrouwen drinkt ten minste een keer per maand een biertje.

Enkele zeer bekende Duitse bierbrouwerijen zijn o.m. Beck’s, Bitburger, Füstenberger, Karlsberg, Krombacher, Löwenbräu, Oettinger, Paulaner, Radeberger, Veltins en Warsteiner. 7 van deze brouwerijgroepen staan in de top-40 van brouwerijen wereldwijd. De oudste brouwerij in de wereld is waarschijnlijk de Benedictijner abdij Weihenstephan, opgericht in het jaar 725. Proost!

Waar u ook vakantie viert, in heel Duitsland vindt u altijd wel weer volop leuke kneipjes, goede restaurants en gezellige terrasjes waar het - lokale - bier u prima zal smaken. Proost! Naar alle vakantiewoningen in Duitsland >

Vragen of opmerkingen?

Stel nu hier uw vraag en u krijgt zo spoedig mogelijk antwoord.