BOEKEN OF VRAGEN? 06 50 50 50 76

Duitsland. Verrassend veel vakantie.

< Naar vorige pagina

Pasen en traditie in Duitsland

In heel Duitsland wordt het paasfeest groots gevierd. De paastraditie is diep geworteld in hun cultuur en geschiedenis.
Tegen de tijd dat het richting carnaval gaat hangen er in de plaatselijke kneipjes en restaurants al volop versiering in de vorm van de vele serpentines. En is het eenmaal carnaval dan hangt er een veelheid aan serpentines, ballonnen, maskers enz. En als het feest voorbij is? Veel, voor wat er nog van de versiering over is, blijft gewoon hangen, want het wordt ook weer Pasen. Natuurlijk niet alle versiering, langzaam worden de slingers verwisseld voor de kronkelige paastakken en vol gehangen met kleurig gelakte, fraai versierde paaseieren en verder veertjes, klokkenen vogelhuisjes. Op elke tap mandjes met hardgekookte, bontgeverfde eieren. In Duitsland versiert men ook graag de eigen voordeur en de tuin. Het is een erfenis uit de tijd van de Germanen.. Zij vereerden hun 'heilige bomen'.
De oorsprong van ons Paasfeest ligt in Duitsland. De Duitse naam voor Pasen is 'Ostern'. Die naam is afgeleid van Ostara, de Germaanse godin van de lente. Ook in Duitsland wordt twee dagen lang Pasen gevierd. Omdat Goede Vrijdag in Duitsland een officiële feestdag is, moet er rekening mee worden gehouden, dat winkels beperkt open kunnen zijn. De Paastraditie wordt goed in ere gehouden. De paasmarkten en de paasvuren zijn daar goede bewijzen van. Op de Paasmarkten bieden de marktkramen naast Paaseieren volop andere lekkernijen en natuurlijk ambachtelijke kunstwerkjes. Kinderen kunnen zich laten schminken tot Paashaas. Met Pasen zelf natuurlijk het Paaseieren zoeken, dat ontstaan schijnt te zijn in Heidelberg in 1678. Net zoals met Sinterklaas kunnen kinderen een brief schrijven aan de Paashaas
.
Fondant, maar vooral de (gevulde) chocolade eitjes zijn favoriet. De patisserieën wedijveren in hun etalages met de mooiste, en grootste, chocolade hazen, die grif van de hand gaan. De talrijke Paasvuren zijn een leuke traditie om als 'Hollander in Duitsland' mee te maken. Het is een goede mogelijk om elkaar te ontmoeten, het glas te heffen en wat lekkers te eten.
 
In het Duits heet Witte Donderdag: Gründonnerstag, Goede Vrijdag: Karfreitag, de zaterdag erna: Karsamstag, Pasen: Ostern en 2e paasdag Osternmontag. Pasen is echt een feest voor jong en oud. Voor de gelovigen is het de herdenkking van de verrijzenis van Jezus; ook is het het einde van de vastenperiode en het begin van de lente. Het einde van de vastenperiode wordt graag gevierd met familie en vrienden tijdens een uitgebreide Paasbrunch met volop heerlijks.

>> Naar alle huisjes in Duitsland

Vragen of opmerkingen?

Stel nu hier uw vraag en u krijgt zo spoedig mogelijk antwoord.