BOEKEN OF VRAGEN? 06 50 50 50 76

Duitsland. Verrassend veel vakantie.

< Naar vorige pagina

Romeinse historie in Trier

Op de grens van de vakantieregio's Hunsrück, Saar-Moezel en Eifel ligt de bekende stad Trier, de oudste stad van Duitsland..Trier werd in de eerste eeuw voor Christus gesticht als Augustu Trevorum. Rond het jaar 300 was de stad uitgegroeid tot de grootste stad ten noorden van de Alpen.

Vandaag de dag is Trier een gezellige, druk bezochte stad. De Simeonstrasse, vernoemd naar Heile Simeon uit de 11e eeuw, is een van de belangrijkste winkelstraten. Deze begint bij d beroemde Porta Nigra en eindidt op de Kornmarkt. Dit is het centrum met vele fraaie gebouwen, mooie winkels en zoals op elke markt in Duitsland, allerlei kraampjes met bloemen en lekkernijen. Vanaf eind november tot daags voor Kerstmis is er een grote kerstmarkt.

Heel bijzonder van Trier is ook, dat er nog veel te vinden is dat herinnert aan de bloeitijd uit de Romeinse tijd. In de stad en de directe omgeving zijn meer dan 100 Romeinse monumenten te zien, die al sinds 1986 erkend zijn als UNESCO Werelderfgoed.

Top 5 Romeinse monumenten in Trier

Hoewel er dus vele bijzondere Romeinse overblijfselen in en rond Trier te zien zijn, mag je deze ‘’Top 5’’ bij een bezoek aan Trier zeker niet overslaan

1. Porta Nigra
Dit is de noordelijke poort in de lange stadsmuur rond Trier. De poort is 30 meter hoog en 36 meter breed en daarmee het grootste Romeinse bouwwerk op Duitse bodem. Hij werd al rond 180 na Christus gebouwd en was ooit zelfs een dubbele kerk.

2. Keizerthermen
Deze keizerlijke badhuizen werden rond 300 na Christus gebouwd en werden gebruikt om te baden, te sporten en om gemasseerd te worden; je zou het kunnen vergelijken met onze hedendaagse wellness. Overigens is dit bezienswaardig bouwwerk nooit als thermen zodanig in gebruik geweest, integendeel ze werden later gebruikt als burcht. 

3. Amfitheater
Het Amfitheater is het oudste Romeinse bouwwerk van Trier. Hier werden executies uitgevoerd en gladiatorengevechten gehouden. Het gebouw was ook deel van de stadsmuur en vormde de oostelijke stadspoort. Tegenwoordig worden er concerten en festivals op deze historische plek gehouden.

4. Dom St. Peter
Vlakbij de markt staat aan het Domfreihof de romaanse kathedraal Sint Peter. Dit machtige bouwwerk is een van de oudste kerken van Duitsland. Neem wel even de tijd, want binnen is er heel wat te zien, en niet alleen een rijk interieur, maar ook bv. de Domschatz met veel fraaie kostbaarheden. Direct naast de Dom staat de Liebfraukirche met aansluitend het Bischöfliches Dom- und Diözesanmuseum (Bisschoppelijk paleis).

5. Basilica
Dit complex werd gebouwd omstreeks het jaar 310 als keizerlijk paleis van keizer Constantijn. Sinds half negentiende eeuw is het in gebruik als evangelische kerk en is deels nog in zijn oorspronkelijke vorm in tact gebleven. Hoewel het kerkgebouw tijdens de WO-II uitbrandde, is het in de jaren vijftig herbouwd volgens de originele, antieke bouwplannen.

Ontdek de regio over Romeinse wegen

De Romeinen legden aan het begin van onze jaartelling een dicht netwerk van wegen aan in de regio Trier. Deze wegen zijn voor een deel nog altijd de herkennen als Romeinse weg. Anderen zijn inmiddels geasfalteerd en in gebruik als moderne verkeersweg. Een groot aantal Romeinse monumenten zijn langs de Romeinse wegen te vinden. Op de website Zentrum der Antike vindt u verschillende voorstellen om de wegen van de Romeinen te ontdekken.


 

Vragen of opmerkingen?

Stel nu hier uw vraag en u krijgt zo spoedig mogelijk antwoord.