BOEKEN OF VRAGEN? 06 50 50 50 76

Duitsland. Verrassend veel vakantie.

< Naar vorige pagina

Duitse uitvindingen

Duitsland is natuurlijk een heerlijk vakantieland, maar wist je dat er ook heel wat knappe knoppen uit Duitsland komen?  Veel van de zaken die we dagelijks gebruiken zijn in Duitsland uitgevonden. Hieronder onze top 3 van favoriete Duitse uitvindingen:


De kerstboom

In het jaar 1419 heeft een bakker in Freiburg besloten om koek en zoetigheid in een boom te hangen. De kinderen uit de stad mochten de zoetigheid op nieuwjaarsdag uit de boom halen. De versierde boom heeft zich vanaf toen over de hele wereld verspreid en de grootste kerstboom ter wereld staat ieder jaar op de kerstmarkt in Dortmund.

In Duitsland wordt de kerstboom pas op 24 december opgetuigd, net als vroeger bij ons thuis. Toen nog met echte kaarsjes in een houdertje met knijpertje én een emmer water er naast.... En net als vijftig jaar terug: prachtig versierd met soms handgemaakte kerstfiguren, glinsterende kerstballen en niet te vergeten het engelenhaar. Wel een dag jeuk aan je handen, maar dat mocht de pret niet drukken. Ja, da's nostalgie van het eerste uur. De kaarsjes zijn inmiddels vervangen door elektrische, (led-) verlichting, het engelenhaar door kerstslingers maar de piek en de ballen kunnen nog net zo makkelijk breken als toen, ten minste, als je geen kunststof ballen hebt. Hoe dan ook: als de boom eenmaal is opgetuigd, de verlichting wordt aangestoken, kan je er niet om heem: wauw, wat mooi!
Het is de wijd verbreide traditie, die elk jaar weer voor een verhoogde hartslag zorgt. Wereldwijd zijn er ontelbare kerstmarkten; volgens 'ingewijden' de mooiste natuurlijk in Duitsland. Of dat waar is? In ieder geval wel heel gaaf.

De langspeelplaat
In 1887 heeft Emil Berliner uit Hannover de schellakplaat en de grammofoonspeler uitgevonden. Zijn broer heeft in de jaren erna de Deutsche Grammophon Gesellschaft opgericht, later bekend als Poygram. Echter het cassettebandje en de compact disc staan op naam van de Nederlandse uitvinder Lou Ottens, destijds een van de bij Philips werkzame ingenieurs.

Tuinkabouters
In 1884 werd op de Leipziger Messe een bijzonder product gepresenteerd: de tuinkabouter voor iedereen. August Heissner en Philipp Griebel waren terracottafabrikanten die mannetjes met witte baarden en rode puntmutsen in grote aantallen konden maken. Je kunt je afvragen of iedereen zo blij is met de uitvinding van August en Phillipp…

Vragen of opmerkingen?

Stel nu hier uw vraag en u krijgt zo spoedig mogelijk antwoord.