BOEKEN OF VRAGEN? 06 50 50 50 76

Duitsland. Verrassend veel vakantie.

< Naar vorige pagina

Een magische wereld

Waar komt het woord 'paddenstoel' vandaan?

Je staat er niet zo gauw bij stil, het is zo'n gewoon woord. Maar als je naar een paddenstoel kijkt, dan is dat woord misschien best wel gek. Waar slaat dat op? We zochten het eens op en ja hoor, Willem Wever geeft antwoord.

Heel lang geleden toen mensen nog graag in sprookjes geloofden (en soms is dat helemaal niet zo lang geleden :-), vonden mensen paddenstoelen maar gekke, enge dingen. Net zoals de zonsverduistering de aarde ineens in het donker zette, kon het bos in één nacht plotseling vol staan met paddenstoelen. Daar moesten beslist magische krachten aan te pas zijn gekomen. En ja hoor, er leefden kabouters, elfjes en dan is een heks met toverdrankjes ook gauw gevonden. Er waren zelfs mensen die paddenstoelen in verband brachten met de duivel .... Maar wat minder naar, het huisdier van heksen waren, inderdaad, padden. En die padden rustten uit op hun eigen stoel: de paddenstoel.
Zo is trouwens ook de naam 'elfenbankje' ontstaan. Elfenbankjes groeien tegen bomen aan en padden konden niet zo hoog klimmen. Zo konden elfjes ongestoord uitrusten. En nog zo'n leuk bijgeloof: betreft de heksenkring. Maar dat is misschien nog wel een beetje te begrijpen, want als er plotseling allemaal zwammen in een kring rond een boom staan, waar komt dat dan toch vandaan?? In de Wikipedia is daar wel wat over te lezen, maar dan wordt het serieuze kost. Sprookjes zijn leuker, toch?

Graag genieten we van een lekkere wandeling in het herfstbos. En stiekem dan maar hopen op het vinden van die enige echte: de vliegenzwam. Als je aan de herfst denkt, dan komt meteen dat beeld in je op van die rode paddenstoel met witte stippen, inderdaad, dié. En die vinden we ook heel dikwijls in de Duitse natuurparken.
Veel paddenstoelen vinden we in de prachtige loofbossen van de Eifel en het Sauerland. De vliegenzwam zie je het meest in de buurt van berken en sparren; ze groeien vaak in groepjes van meerdere paddenstoelen. Maar pas op: laten staan en vooral niet eten, want ze zijn wel giftig. Het is trouwens in veel natuurgebieden zo wie zo verboden om paddenstoelen te plukken. Als je er dan op betrapt wordt, kan je een vette boete oplopen. Dus niet aankomen maar gewoon bewonderen en genieten met je ogen.

De huisjes van VIVALDI Travel.nl staan vooral in een landelijke omgeving. Heerlijk rustig, lekker weg van de dagelijkse drukte. De huisjes zijn flexibel en voordelig per dag te boeken. Dus even een paar daagjes er tussenuit zit er eigenlijk altijd wel in. > Naar de huisjes in de Eifel de Moezel en naar her Sauerland

Vragen of opmerkingen?

Stel nu hier uw vraag en u krijgt zo spoedig mogelijk antwoord.