BOEKEN OF VRAGEN? 06 50 50 50 76

Duitsland. Verrassend veel vakantie.

< Naar vorige pagina

Koekoeksklokken uit Duitsland

Aan het begin van de achttiende eeuw werd in het Zwarte Woud de koekoeksklok bedacht door de klokkenmaker Franz Ketterer uit Schönwald.  Ook nu nog worden er volop koekoeksklokken geproduceerd in het Zwarte Woud en is het – naast de Schwarzwalder Kirschtorte – het symbool van de regio.


Heeft u een vakantiehuis in het Zwarte Woud gehuurd? Dan kunt u zeker niet om deze typische Duitse klokken heen. De koekoeksklok is naast de Schwarzwalder Kirsch één van de symbolen van de streek geworden. Een echte koekoeksklok bestaat uit een versierde, houten kast met een dakje erop. Er zit een deurtje in waardoor een koekoek naar buiten komt. De slinger bestaat meestal uit een bladvorm en de gewichten aan de ketting onder het huisje lijken op dennenappels.

Het geluid van de koekoeksklok

Franz Ketterer heeft de koekoeksklok gebouwd als wekker, maar kwam erachter dat het geluid van de haan moeilijk na te maken is. Uiteindelijk koos hij ervoor om twee orgelpijpjes en een blaasbalg in zijn klok te zetten die ervoor zorgen dat de klok ieder half uur zijn prachtige geluid maakt. De haan werd vervangen door een koekoek die door een ijzerdraadje onder de staart wordt bewogen.

Grootste koekoeksklok van Duitsland


In Schonach staat een koekoeksklok die zo groot is als een huis. De eigenaar heeft er 2 jaar over gedaan om de klok te bouwen. Je kunt de klok van binnen bezoeken en zo de werking van een koekoeksklok ontdekken. zo groot als een huis en dat kan je bezoeken. In het stadje Furtwangen im Schwarzwald is er een koekoeksklokken museum te vinden met een grote variatie in verschillende klokken.

Vragen of opmerkingen?

Stel nu hier uw vraag en u krijgt zo spoedig mogelijk antwoord.