BOEKEN OF VRAGEN? 06 50 50 50 76

Duitsland. Verrassend veel vakantie.

< Naar vorige pagina

Op vakantie in het Sauerland

Bij het Sauerland denken de meeste Nederlanders aan Winterberg. Maar er zijn in het Sauerland nog zoveel meer prachtige interessante plaatsen en mooie meren te bezoeken. Wij waren onderweg en geven hierbij een reisverslag. Wij verbleven in Sundern, een niet al te grote plaats, centraal gelegen van waar er diverse dagtochtjes te maken zijn. En tussendoor was het goed verpozen in de tuin van onze prima vakantiewoning.

Sunderen en de Sorpesee

Sundern heeft een klein autovrij centrum met prima winkels en terrasjes. Het ligt op slechts enkele kilometers van de Sorpesee, een stuwmeer waar je kunt  zwemmen en watersporten. Maar ook bij Sundern een heerlijk wandelgebied, en als we ‘s avonds een ommetje maken dan zien we de hertjes aan de rand van het bos. Helaas wachten ze niet tot we een foto hebben gemaakt.

Sorpesee in vlammen

Bij veel meren is in de maand augustus een feest en als wij in Sundern zijn hebben we het geluk dat het feest aan de Sorpesee plaatsvindt. ‘s Middags zijn al veel eettentjes open die langs het meer zijn opgesteld. Bier, broodjes met worst, friet, vis, keuze genoeg. Ook is er een groot podium aan de oever en daar treden steeds wisselende bands op. Vanuit een paar plaatsjes in de buurt rijden gratis pendelbusjes naar het meer, voor de rest van het autoverkeer is de weg afgesloten.

Langzaam wordt het donker, dan zien we vanuit de jachthaven diverse zeilboten met verlichting het meer opvaren, erg feeëriek. Qua muziek is er voor elk wat wils, coverbands en hardrock, duitstalig en engels. Alle terrassen rondom het meer zitten vol, het is daarbij ook nog een erg warme avond. Mediterrane sfeer inmiddels.
 Om half elf het hoogtepunt – vuurwerk ! Dat wordt vanaf pontons vanaf het meer de lucht ingeschoten. De oo’s en aa’s zijn rondom te horen, want met de verlichte bootjes op het meer, de verlichting op de boulevard en de “sterren” in de lucht is het sprookjesachtig.

Arnsberg en de Möhnesee

Arnsberg is een historische stad vlakbij de Möhnesee. Lekker wandelen door het centrum met uiteraard een bezoek aan de burchtruïne. Eenmaal boven hebben we een geweldig uitzicht over de stad. We kunnen hier na de klim ook even bijkomen op het grote grasveld temidden van de bomen en muren van het voormalige slot.

‘s Middags naar de Möhnesee, een prachtig stuwmeer met indrukwekkende dam. Wij wandelen door het park en dan doemt opeens de enorme stuwdam op, een imposant gezicht. We klimmen naar boven. Daar aangekomen verbaasd over het enorme verschil van de waterstand. Deze dam is ooit door een bombardement vernietigd en dat had uiteraard ernstige gevolgen voor de omgeving. Maar daar is nu niets meer van te zien, bovenop wandelen de toeristen en genieten van het uitzicht op het meer.

We lopen een stuk over de dam, aan de andere kant is een restaurant met fijn terras aan het water voor een kop koffie maar ook een uitstekende maaltijd. Ook aan de zuidoever van het meer jachthavens en terrasjes. Voor de watersporter een uitgelezen plek natuurlijk.

Een volgende dagtocht voert ons naar Schmallenberg, bekend door de huizen bedekt met leisteen, van daaruit vervolgen we onze weg naar Fredeburg, schilderachtig plaatsje, zeker de moeite waard om de auto even te parkeren voor een bezoek.

Meschede en de Hennesee

Meschede is een flinke plaats, en misschien wat minder pittoresk, maar als u wilt winkelen dan kunt u daar wel prima terecht. Twee kilometer ten zuiden van de stad ligt de stuwdam van de Hennesee. Dit is ook een heerlijk meer, waar u uitgebreid kunt watersporten of gewoon lekker aan de oever kunt relaxen. Zijn er bij veel meren grindstranden, hier treft u ook grasweiden aan.

We rijden van hieruit via binnenwegen verder, juist op die manier word je verrast door prachtige vergezichten en schilderachtige dorpjes. We rijden naar Schüren, daar is een klein vliegveld en wat een geluk, er is vliegles. Twee toestellen na elkaar vertrekken vanaf, wat op het eerste gezicht slechts een weiland lijkt.

Attendorn en de Biggesee

Een bezoek aan Attendorn staat ook op het programma, leuke stad, mooie winkels, prachtige huizen en de zeer bekende grotten de Attahöhle, één van de langste druipsteengrotten van Duitsland, prachtige formaties treft u hier aan.

Vlakbij de grote Biggesee, ook daar weer volop watersportmogelijkheden. Onderweg brengen we ook nog een bezoek aan de prachtige Burg Schnellenberg, hier is nu een 4-sterrenhotel in gevestigd met heerlijk terras op de binnenplaats.

Wilt u een keer met de trein in plaats van de auto, dan kunt u tot het strandbad van de Biggesee komen, daar is een klein stationnetje.

Soest

Geheel aan de noordkant van het Sauerland en slechts 10 km vanaf de Möhnesee ligt Soest. Hier werden wij verrast door een zeer uitgebreid winkelaanbod, een uitgebreide voetgangerszone. Bij aankomst was er een markt, hetgeen de sfeer nog gezelliger maakte. We maakten een wandeltocht door de vele leuke straatjes, kwamen zo telkens weer op pleintjes, veel terrasjes, schilderachtige doorkijkjes. Vele kerken, kortom hier kan je een dag uit de voeten.

Nogmaals Sundern. We komen terug van een dagtochtje en horen zeer herkenbare Duitse muziek. Op het plein naast de winkelstraat speelt een blaaskapel. Aan lange tafels zit de plaatselijke bevolking en een enkele toerist. De stemming zit er goed in.

Natuurgebied Homert

De volgende dag maken we een wandeling door het prachtige landschap van natuurgebied Homert. We kunnen kiezen uit 3 wandelroutes, we kiezen de middelste afstand. Wij zijn niet zo geoefend met kilometers lang bergopwaarts te lopen, dus het was een goede keuze. Naaldbossen, loofbomen, heel veel bloeiende planten waar vlinders in grote getalen op af komen. Roofvogels cirkelen rond boven het landschap op zoek naar muizen.

Heeft u ook zin gekregen dit prachtige veelzijdige gebied te gaan zien, in diverse plaatsen kunt u een fijne vakantiewoning huren – bij VIVALDI Travel.

Vragen of opmerkingen?

Stel nu hier uw vraag en u krijgt zo spoedig mogelijk antwoord.