BOEKEN OF VRAGEN? 06 50 50 50 76

Duitsland. Verrassend veel vakantie.

< Naar vorige pagina

Parkeren voor vrouwen

Ben je dit verkeersbord weleens tegengekomen? Frauenparkplatz. Je vindt ze vooral in parkeergarages; daar zijn dan enkele parkeerplaatsen apart gereserveerd, inderdaad, speciaal voor vrouwen.

Dit fenomeen is ontstaan in de jaren ’90. Uit studies bleek toen dat vrouwen zich met name in parkeergarages onveilig kunnen voelen. Het is er meestal nogal 'donker', wat het ook wat onoverzichtelijk maakt. Het kan ook nogal stress geven als je dan ook nog moet lopen zoeken waar je je auto ook alweer hebt neergezet, maar dat geldt natuurlijk ook voor mannen.....

De vrouwenparkeerplaatsen (Frauenparkplätze) zijn altijd dichtbij een uitgang of de kassa van de parkeergarage te vinden. Daar waar ook altijd cameratoezicht is. Daarmee zou het voor 'billenknijpers' of erger en tasjesdieven minder aantrekkelijk zijn om vrouwen in een parkeergarage lastig te vallen.

In Oostenrijk worden deze vrouwvriendelijke parkeerplaatsen overigens Damenparkplatz genoemd. In Zwitserland zijn de vrouwen parkeerplaatsen sinds 2011 weer afgeschaft.

Het mag dus duidelijk zijn dat in Duitsland de Frauenparkplätze er niet zijn omdat vrouwen niet goed zouden kunnen parkeren of hun auto alleen op een extra ruime plek zouden kunnen, willen parkeren. Nee, bij onze hoffelijke buren gaat het om veiligheid, om je 'wohl' te voelen. Bovendien is het ook heel fijn als je met tassen vol boodschappen, kinderwagen, buggy of kleine (jengelende) kinderen eerst nog een heel eind door een parkeergarage moet.

Een grappig weetje: In de parkeergarage van Triberg - Zwarte Woud - bestonden er 2 officiële parkeerplekken voor mannen! 

De gemeente daar besloot om twee plekken in de lokale parkeergarage, die als ”lastig te gebruiken” bekend stonden, officieel te voorzien van het label Männerparkplatz. Uiteindelijk bleek het om een marketingactie te gaan van de VVV. Dat bleek trouwens goed gelukt, want de 'parkeerplaats voor mannen' werd opgepikt door heel veel nationale en internationale media…

En wat denk jij? Zou het een goed idee zijn om in Nederland ook parkeerplaatsen voor vrouwen in te voeren?


Naar de huisjes van VIVALDI Travel met altijd een eigen parkeerplek.



Vragen of opmerkingen?

Stel nu hier uw vraag en u krijgt zo spoedig mogelijk antwoord.