BOEKEN OF VRAGEN? 06 50 50 50 76

Duitsland. Verrassend veel vakantie.

< Naar vorige pagina

Volop genieten van de herfst in Duitsland

Hoe heerlijk is het - terwijl de zomer plaatsmaakt voor de herfst - om je elk jaar weer opnieuw te kunnen verheugen op je herfstvakantie in Duitsland. Een bijna betoverende tijd die elke regio op zijn mooist onthult, met adembenemende kleuren, schilderachtige landschappen en een overvloed aan activiteiten voor iedereen die op zoek is naar ontspanning. Eer zijn vele redenen waarom Duitsland een ideale bestemming is voor een herfstvakantie, van de weelderige natuurparken, bossen en meren tot de charmante stadjes vol bezienswaardigheden en het heerlijke eten en drinken dat dit vakantieland te bieden heeft.

• De betoverende natuurpracht

Een herfstvakantie in Duitsland betekent ondergedompeld worden in een wereld van natuurlijke schoonheid. Duitsland staat bekend om zijn 16 Nationale Parken en de maar liefst 104 natuurparken. Elke deelstaat is er mee gezegend. In de herfst transformeren deze gebieden zich in een levendig kleurenpalet van rood, oranje en geel, wat het perfecte decor vormt voor lange wandelingen en heerlijke fietstochten. Dit zijn dan ook belangrijkste redenen voor een herfstvakantie in Duitsland. Hoe heerlijk is het in de bossen, langs de meren, in de ochtend of de avond en lekker ver weg te zijn van de drukte van alle dag?!

• Ontspannen activiteiten in de herfstlucht

De herfstmaanden zijn ideaal om ontspannen actief te zijn. Heerlijk wandelen en fietsen, zeker ook in Duitsland. De talrijke kilometers goed onderhouden en bewegwijzerde wandelpaden en fietsroutes doorkruisen prachtige landschappen, waarbij je kunt genieten van de frisse herfstlucht terwijl je de natuurlijke pracht van dichtbij ontdekt. Of je nu een rustige fietstocht langs de rivieren plant of een stevige wandeling door beboste heuvels, de mogelijkheden zijn eindeloos, ook voor als je ‘alleen maar even’ een stukje wil fietsen langs het meer of een lekkere boswandeling wil maken.

• Verken charmante stadjes en hun bezienswaardigheden

Naast de natuurlijke schoonheid biedt Duitsland je ook een rijke culturele erfenis; dit zie je trouwens ook terug in de 51 (!) UNESCO Werelderfgoederen in Duitsland, maar dit hier even terzijde.
Tijdens je herfstvakantie kun je talloze charmante stadjes ontdekken, elk met zijn eigen unieke bezienswaardigheden. Natuurlijk denk je al gauw aan een gave citybreak naar een grote stad als Berlijn of Hamburg, uiteraard. Anderzijds kan je ook volop genieten in de juist kleinere pareltjes. Geniet er van de middeleeuwse charme,  historische marktpleinen, levendige straatjes, groene parken met vijvers en fonteinen en indrukwekkende kastelen. Duitsland telt tientallen middeleeuwse stadjes met niet alleen historische bezienswaardigheden, maar ook een warme gastvrijheid die je het gevoel geeft dat je thuiskomt. Pak een terrasje op het oude marktplein en geniet tijdens je drankje van alle moois dat altijd weer rondom het plein te zien is.

• De smaken van de herfst

Tijdens je herfstvakantie in Duitsland kun je je smaakpapillen verwennen met heerlijke seizoensgebonden gerechten en drankjes. Je zal talloze boerenmarkten en lokale festivals tegenkomen waar je kan genieten van vers geplukte appels, paddenstoelen en andere regionale lekkernijen. De herfst is het seizoen waarin de Duitse keuken tot leven komt met een overvloed aan heerlijke, hartverwarmende typisch Duitse gerechten. Proef de regionale specialiteiten:

• Erbensuppe, de smaakvolle stevige erwtensoep vaak bereid met groene erwten, aardappelen, wortels en verschillende soorten worst, vaak geserveerd met een versgebakken stuk roggebrood en mosterd.

• Wildbraten, gebraden wild. De herfst is het jachtseizoen in Duitsland, en wildgerechten zoals hertenvlees, wild zwijn en fazant zijn overal verkrijgbaar. Het vlees wordt meestal geserveerd met rijke sauzen, zoals jeneverbessensaus of rode wijn saus, en vergezeld van rode kool, aardappelknoedels en veenbessencompote. De diepe, aardse smaken van gebraden wild passen perfect bij de herfst.

• Sauerkraut mit Wurst, zuurkool met worst. Dit is natuurlijk een Duitse klassieker die vaak geassocieerd wordt met de herfst. Het gefermenteerde koolgerecht wordt samen geserveerd met verschillende soorten worst, zoals Brat- of Mettwurst. De zure en pittige smaak van de zuurkool vormt een heerlijk contrast met de hartige worst, en het gerecht wordt vaak overgoten met mosterd voor extra smaak. En ook hier wordt de jus niet vergeten.

• Kürbissuppe, pompoensoep, is een herfstfavoriet die de seizoensgebonden oogst viert. Duitsland staat bekend om zijn vele variaties van pompoensoep, vaak gekruid met specerijen zoals nootmuskaat en kaneel. De fluweelzachte textuur en de rijke smaak maken het tot een comfortabel gerecht om van te genieten op een kille herfstdag.

• Apfelstrudel, appelstrudel. De herfst is ook de tijd van de appeloogst, en een heerlijke manier om deze vrucht te verwerken is in een traditionele Duitse Apfelstrudel. Dunne lagen deeg worden gevuld met gesneden appels, rozijnen en kaneel, en het geheel wordt gebakken tot het goudbruin en knapperig is. Geserveerd met een bolletje ijs, vanillesaus en/of een goede klodder verse slagroom, is Apfelstrudel een zoete traktatie.

• Glühwein. Hoewel glühwein traditioneel wordt geassocieerd met de kerstperiode, beginnen velen in Duitsland al vroeg met het genieten van deze verwarmende, gekruide rode wijn tijdens de herfst. Met aroma's van kaneel, kruidnagel en sinaasappelschil is glühwein de ideale drank om je op te warmen na een lange herfstwandeling.

En last not but least: Duitsland kent nog heel wat lokale bierbrouwerijen, elk met eigen traditioneel gebrouwen bier en een eigen smaak, van licht blond tot …. En tegenwoordig ook vele goed smakende alcoholarme biertjes. Zo, een vers getapt biertje past bij vele herfstlekkernijen. Proost!

Kortom, van een herfstvakantie in Duitsland zal je nog heel lang van nagenieten.

Naar de huisjes van VIVALDI Travel.nl

Vragen of opmerkingen?

Stel nu hier uw vraag en u krijgt zo spoedig mogelijk antwoord.