BOEKEN OF VRAGEN? 06 50 50 50 76

Duitsland. Verrassend veel vakantie.

< Naar vorige pagina

Waar eet je de lekkerste braadworst?


Sommige clichés zijn gewoon waar: In Duitsland hebben ze de langste Bratwurst; de Duitsers zijn er gek op. Enkele jaren terug werd er al per hoofd van de bevolking zo’n 2,7 kg van deze gegrilde lekkernij gegeten. Dat is meer dan 210 miljoen kilo in totaal!

Het oudste recept voor de bekende Duitse worst dateert uit 1432 en werd gevonden in Thüringen. De Thüringer Bratwurst wordt door velen gezien als de lekkerste en is veruit de populairste variant van de 40 soorten Bratwurst die in Duitsland bestaan. Het is dan ook wel logisch, dat het eerste Duitse Bratwurstmuseum in Holzhausen in de deelstaat Thüringen staat. Dit is tussen Gotha en Arnstadt, even ten zuid-westen van Erfurt, om precies te zijn aan de Bratwurstweg 1 (hoe verzinnen ze het?!). in 99334 - Wachsenburg OT Holzhausen. En, heel leuk, in de nieuwe eventlocatie 'Mühlhussia' in Mühlhausen vind je het BrutwurstTheater. 

En de langste?

Die wordt geserveerd in het bekende, hiervoor genoemde Lutherstadje Mühlhausen. Een erg leuk, historisch plaatsje in het Thüringerwald in Thüringen. De langste Bratwurst staat gewoon op de menukaart van het Hotel Brauhaus Zum Löwen. En de lengte? Inderdaad: één meter. Zo, 'Guten Appetit!'

Ook in Amerika

Het zijn Duitse immigranten uit de 19e eeuw die ervoor hebben gezorgd, dat de Bratwurst ook in de Verenigde Staten populair is geworden. En ook daar 'wie heeft de langste', want in de VS werd de langste Bratwurst ooit gebakken. Onder het motto ”size matters” en gesponsord door een Amerikaans biermerk werd een worst van ruim 46 meter (152 feet) op een enorme grill bereid. Tientallen vrijwilligers waren nodig voor het neerleggen en tijdig omdraaien van de ”Brat”.

Braadworst uit Nürnberg: de kortste

Eén ding is zeker: in Nürnberg doen ze beslist niet mee met een recordpoging om de langste worst te maken. De Nürnberger Bratwürste staan erom bekend, dat ze kort en dun zijn. Volgens de legende is dat ontstaan door toedoen van Hans Stromer, een belangrijke middeleeuwse rechter. Hij belandde rond 1560 zelf levenslang in de gevangenis toen hij een politiek geheim had onthuld. Als belangrijke gevangene kreeg hij het voor elkaar dat zijn familie hem iedere dag 2 worsten mocht brengen, tot het eind van zijn dagen. De worst moest door het sleutelgat van zijn kerkerdeur passen en dus maakte zijn familie de worst precies dun en lang genoeg. Uit eerbied voor deze legende moet iedere Bratwurst die binnen de stadsgrenzen van Nürnberg wordt gemaakt, van een bepaalde lengte en diameter zijn…

Waar je ook vakantie viert in Duitsland, overal scoor je wel een lekkere Bratwurst. Dus gauw op pad vanuit een huisje van VIVALDI Travel.

Vragen of opmerkingen?

Stel nu hier uw vraag en u krijgt zo spoedig mogelijk antwoord.