BOEKEN OF VRAGEN? 06 50 50 50 76

Duitsland. Verrassend veel vakantie.

< Naar vorige pagina

Waar komt de kerstbal vandaan?

Zoals met zoveel van dit soort vragen, zijn er altijd wel weer meerdere versies; ieder claimt natuurlijk graag de eerste geweest te zijn ...
Toch denken we dat het klopt als we zeggen, dat de oorsprong is terug te voeren naar Duitsland. En om precieser te zijn: naar het plaatsje Lauscha. Dit glaskunst stadje ligt zo'n 80 km ten zuiden van Erfurt, de hoofdstad van de deelstad Thüringen, in het Schifergebirge. En hier komt het: in 1597 kregen de glasblazers Hans Greiner en Christoph Müller toestemming van Hertog Casimir hier een Glashütte te bedrijven. Het was de eerste glasblazerij van het dorp.

De voorlopers van de glazen kerstbal waren eerst voornamelijk glazen kerstboomversieringen in de vorm van fruit en noten. Dit was zo rond 1847. Men versierde namelijk al eeuwenlang dennen en sparren met appels en noten om de lente te vieren. Later, ergens begin 17e eeuw, haalden de mensen zo rond kerst een dennenboom in huis die ze versierden met fruit, noten, snoep en koek.
Het waren natuurlijk vooral welgestelde burgers die als eersten glazen kerstversiering hadden. De geschiedenis vertelt, dat de Engelse koningin Victoria op zeker moment ook een kerstboom met glazen ballen uit Lauscha had. Hiervan verscheen een foto in een Londense krant  Vanaf dat moment wilde heel rijk Europa glazen kerstversiering uit Lauscha.
Overigens was het Ludwig Müller-Uri die hier in Lauscha in 1835 het menselijke glazen kunstoog uitvond, maar dat ter zijde.

Het plaatsje met slechts zo'n 3.500 inwoners is inmiddels een aantrekkelijke toeristische attractie. Het hele jaar door kan je hier de glasblazers in hun ateliers de glasblaaskunst zijn uitoefenen. Bij sommigen mag je dat ook zelf proberen. In het 'Museum für Glaskunst' kan je meer ervaren over de geschiedenis , het leven en werk van de glasblazers en de Lauschaer glaskunst.

Vakantie of rondreis Thüringen? Bekijk onze website Rondreizen.nl

Vragen of opmerkingen?

Stel nu hier uw vraag en u krijgt zo spoedig mogelijk antwoord.