BOEKEN OF VRAGEN? 06 50 50 50 76

Duitsland. Verrassend veel vakantie.

< Naar vorige pagina

Wat is een goed Duits wijntje?

Duitse wijnen zijn helemaal in. Het lijkt erop dat deze trend gelijke tred houdt met het jaarlijks stijgende aantal Nederlanders die in Duitsland op vakantie gaan. Door de forse groei is Nederland nu, na de Verenigde Staten, de tweede exportmarkt voor Duitse wijnen. Nederlanders blijken niet alleen voor eenvoudige Duitse wijn te kiezen. Juist de betere kwaliteitswijnen worden veel verkocht.

De Duitse wijnen worden streng gecontroleerd. Op het etiket, het visitekaartje van een wijn, valt voor de liefhebber veel te lezen over herkomstgebied, de druiven die zijn gebruikt en degene die verantwoordelijk is voor de productie van de wijn.

Aan de hand van het onderstaande voorbeeldetiket volgt hier de uitleg over wat u van een etiket op een Duitse fles wijn kunt leren.

  1. De naam en het adres van het wijndomein (Weingut).
  2. Het jaar waarin de druiven werden geoogst.
  3. De druivensoort. In Duitsland bestaan meer dan 100 druivensoorten. Slechts 12 daarvan worden voor de wijnproductie gebruikt.
  4. Het kwaliteitsniveau van de wijn. Dit wordt vooral bepaald door de rijpheid van de druiven bij de oogst. De aanduiding ”Kabinett” wordt gegeven aan de betere wijnen.
  5. De smaak van de wijn. Op dit voorbeeld gaat het om een halfdroge wijn (halbtrocken). Trocken betekent een zeer droge wijn. Wijnen met het CLASSIC- of SELECTION-label zijn gewoon droog. Als u geen van deze vermeldingen op het etiket ziet staan gaat het om een lichtzoete wijn met wat restsuiker.
  6. De naam van de gemeente en de wijngaard waarvan de druiven afkomstig zijn.
  7. De productieregio. In Duitsland zijn dertien wijnbouwgebieden.
  8. Wijnen geproduceerd en gebotteld door een wijnbouwer of een coöperatie, Winzergenossenschaft (Winzer = wijnboer) mogen de term ‘Erzeugerabfüllung’ op het etiket dragen. Domeinen en individuele wijnbouwers mogen ook de term ‘Gutsabfüllung’ gebruiken. Andere, grotere wijndomeinen en bottelaars moeten de term ‘Abfüller’ hanteren.
  9. Het kwaliteitscontrolenummer. Hierdoor weet u dat de wijn allerlei tests heeft ondergaan die verplicht zijn voor alle Duitse kwaliteitswijnen.

Duitsland is ingedeeld in 13 wijnbouwregio's. met meer dan 100.000 hectare wijnbouwgrond. Zo'n 65% hiervan wordt door de witte druivenrassen ingenomen. De Rieslingwijnen zijn het belangrijkst, direct gevolgd door de Rivanerwijnen. Duitsland heeft zo'n 48.000 Duitse wijnbedrijven die gezamenlijk jaarlijks zo'n 10 miljoen hectoliter wijn produceren. Hoewel de provincie Rheinhessen het grootste wijnbouwgebied heeft, bevinden zich in de deelstaat Rheinland-Pfalz zes gebieden die samen goed zijn voor maar liefst twee derde van de totale Duitse aanplant. In deze provincie ligt o.a. de Moezel. Beschut door de omringende wijnbergen slingert de Moezel zich van Koblenz naar Trier. Eén heerlijke vakantieregio waar VIVALDI Travel.nl een aantal leuke Moezel vakantiehuisjes verhuurt. Geniet tijdens uw vakantie aan de Moezel van een mooi flesje lokale wijn. Lekker en heel betaalbaar. Proost!

Vragen of opmerkingen?

Stel nu hier uw vraag en u krijgt zo spoedig mogelijk antwoord.