BOEKEN OF VRAGEN? 06 50 50 50 76

Duitsland. Verrassend veel vakantie.

< Naar vorige pagina

Watersport in het Sauerland

Voor veel Nederlanders is het Sauerland de meest nabij gelegen wintersport locatie. Als je in de winter het gebied rond Winterberg en Willingen nadert, duiken opeens de eerste witte bermen op en voor je het weet zit je in een echt sneeuwlandschap.

Maar wist je dat het Sauerland in de zomer een echt watersportgebied is? Het Sauerland ligt in het stroomgebied van de Rijn en de Wezer en in de hooggelegen delen van het gebied ontspringen ook een aantal rivieren zoals de Diemel, de Lenne en de Ruhr. De verschillende rivierstromen in het Sauerland worden onderbroken door grote en kleine stuwmeren. Deze zijn soms bedoeld voor wateropslag, soms voor de regulatie van het waterpeil in het gebied en soms voor het produceren van energie.

Eén ding hebben de meren met elkaar gemeen: toeristisch hebben ze een enorme aantrekkingskracht. Als het maar even mooi weer is, recreëren we er wat graag. Niet persé om volop te watersporten, hoewel er prima faciliteiten zijn. Nee, we vinden het heerlijk om er gewoon een fijne wandeling te maken, of een lekkere fietstocht rondom het meer. En wat we ook graag doen is lekker zwemmen en zonnebaden aan een van de vele badestrandjes. Overigens zijn er overal aanlegsteigertjes, dus als u een bootje heeft ... en zo niet, dan zijn er nog vele relaxte boottochtjes te maken en geniet je vanaf het water van fraaie vergezichten over de prachtige rondom gelegen natuurgebieden, afgewisseld met karakteristieke plaatsjes.  

Welke meren zijn er in het Sauerland?

Biggesee
Het grootste stuwmeer in het Sauerland en een echt paradijs voor zeilers, surfers, zwemmers, vissers en duikers. Het ligt op 2 km van de bekende vakantieplaats Attendorn, bekend door de druipsteengrotten Atta Höle. Er zijn langs het meer vele campings, en zwembaden, evenals volop wandelmogelijkheden. 's Zomers is het genieten van de 'witte vloot', de vele zeilboten. En ook de Biggesee kent haar 'Biggesee in Flammen'en wel elk jaar op de eerste zaterdag van augustus.

Möhnesee
Dit stuwmeer in het noorden van het Sauerland heeft een indrukwekkende stuwdam. Het gestuwde water wordt vooral gebruikt om de drinkwatervoorziening in het lager gelegen Ruhrdal op peil te te houden. Ook staat er een elektriciteitscentrale met een capaciteit van meer dan 20 miljoen kilowatt per jaar. Het meer heeft zich inmiddels ontwikkeld tot een van de belangrijkste recreatiegebieden. Uferlos is het populairste strandbad aan de Möhnesee. Langs het meer zijn vele rustige strandbaden; moterboten zijn niet welkom.

Diemelsee
Ook dit graag bezochte recreatiemeer is een echt stuwmeer. Het ligt in het Naturpark Diemel, enkele kilometers voorbij het bekende Willingen. Het stuwmeer heeft een inhoud van maar liefst 22 miljoen m³ en regelt vooral het waterpeil van de rivier de Weser. Bij het dorpje Helminghausen is de 42 meter hoge, indrukwekkende stuwdam. De toch relatief kleine Diemelsee biedt volop mogelijkheden voor waterrecreatie zoals het huren van een roeiboot of kano. Ook kun je er diverse rondvaarten maken. Langs het meer zijn dan de strndbaden en wandel- en fietspaden.
 
Sorpesee
Dit meer werd in de jaren dertig aangelegd voor het opwekken van elektriciteit. Dat is nog steeds het geval, maar het 350 hectare grote meer is inmiddels ook een echt recreatiemeer. Rondom met heerlijke wandel- en fietspaden en er zijn een flink aantal verhuurders van waterfietsen, roeiboten en kano’s te vinden. En zoals het een bekend meer betaamd: in augustus het gave vuurwerk 'Sorpesee in Flammen'.

Hennesee
Dit bekende meer ligt aan de westzijde van het Sauerland, juist zo'n 2 km ten zuiden van de bekende plaats Meschede. Het is een rustig stuwmeer waar het prima vertoeven is voor wandelaars, fietsers en nordic walking. Op het meer vaart de MS Hennesee, die van Pasen tot oktober de beide stranden van het stuwmeer met elkaar verbind. Vanaf de boot is het puur genieten van het groene oeverlandschap.

Edersee
Dit stuwmeer is met een oppervlakte van maar liefst 1200 hectare een van de grootste stuwmeren van Duitsland. Het ligt aan de zuidrand van het fraaie Waldeckerland. De bijna 400 meter lange stuwdam ligt een paar kilometer ten zuidoosten van Waldeck. Maar liefst 70 kilometer oever nodigt uit om te wandelen, fietsen, zwemmen, duiken of te waterskiën. En ook hier: behoudens de rondvaartboten, zijn motorboten niet toegestaan.

Maak vele leuke dagtrips vanuit uw 'eigen' vakantiehuisje in het Sauerland. Bekijk hier alle vakantiewoningen >

Vragen of opmerkingen?

Stel nu hier uw vraag en u krijgt zo spoedig mogelijk antwoord.