BOEKEN OF VRAGEN? 06 50 50 50 76

Duitsland. Verrassend veel vakantie.

< Naar vorige pagina

Zijn winterbanden in Duitsland verplicht?



In Duitsland geldt dat - op het moment dat u in Duitsland rijdt - de auto (maar ook bijvoorbeeld een motor) voorzien moet zijn van banden, die geschikt zijn voor de weersomstandigheden op dat moment.
Dit houdt in dat, als er sprake is van winterse omstandigheden, het in Duitsland verplicht is om met banden te rijden met wintereigenschappen

• Banden met wintereigenschappen zijn winterbanden of all-seasonbanden

• Winterse omstandigheden zijn gladheid door neerslag, opvriezing of door (dooiende) sneeuw. Onder deze omstandigheden : rij dus op winterbanden in Duitsland als het winter is of wordt.

Er is geen vaste periode voor deze verplichting; de regel is afhankelijk van het weer, dus bijvoorbeeld ook in het vroege najaar of het late najaar. Eigenlijk geldt maar één regel: Als er winterse omstandigheden zijn, of worden verwacht, dient de auto voorzien te zijn van banden.met winterse eigenschappen, zoals bij sneeuw, ijs, ijzel, slush en gladheid  Bovendien moet het voertuig ook beschikken over een winteruitrusting.

• Winteruitrusting Onder een winteruitrusting vallen niet alleen winterbanden, maar ook voldoende ruitensproeiervloeistof en goede ruitenwissers.


Sneeuwkettingen in Duitsland

Rij standaard op winterbanden, maar heb je sneeuwkettingen, neem deze wel mee, want sneeuwkettingen kunnen verplicht zijn, ook buiten de winter en zeker in de bergen; dikwijls maar niet altijd, staat er dan een verkeersbord met een plaatje van een wiel met sneeuwketting.

Dit is in het algemeen hoe een en ander in elkaar zit. Wilt u het exact weten? Kijk dan op de site van het Duitse verkeersbureau of bv. op de site van de ANWB.

Vragen of opmerkingen?

Stel nu hier uw vraag en u krijgt zo spoedig mogelijk antwoord.