BOEKEN OF VRAGEN? 06 50 50 50 76

Moezel. Verrassend veel vakantie.

  • Zoek vakantiehuizen
< Naar vorige pagina

Vakantie Moezel

Wapen van Landkreis Cochem-Zell

Wie aan de Moezel denkt, zegt: Heerlijke vakantietemperatuur, altijd een paar graden warmer dan elders en dat vertaalt zich in de heerlijke Moezelwijnen, wijnen van prima kwaliteit door het zonnige klimaat. Langs de oevers van rivier de Moezel liggen de wijnbergen en rijgen de wijnvelden zich aaneen. Door de combinatie van wijnvelden, weidelandschappen, de kronkelige rivier en de vele leuke vakantieplaatsjes is deze streek een fantastische vakantieregio. Romantische burchten op eenzame heuveltoppen en schilderachtige plaatsjes maken het beeld compleet. Bekende vakantieplaatsjes aan de Moezel zijn o.a. Cochem, Bernkastel-Kues en Duitslands oudste plaats Trier. Liefhebbers van oude Romeinse vondsten kunnen hier hun hart ophalen.


Natuur in de Moezelregio

Om wijn te kunnen maken heeft de mens sterk ingegrepen in het Moezeldal. Veel bossen op de heuvels hebben plaats moeten ruimen voor uitgestrekte wijnvelden. Alleen op die plaatsen die weinig zon vangen zijn de bossen behouden.

De grillige rivier de Moezel brengt de nodige variatie in het landschap. De wijngaarden op de oevers worden afgewisseld door frisgroene weilanden. Spannende rotspartijen, romantische burchten op eenzame heuveltoppen en schilderachtige dorpen geven het landschap extra charme.


Activiteiten in de Moezel

De Moezelstreek viert heel wat af rond het thema wijn. Elk dorpje heeft wel zijn eigen wijnfeest waar stevig gehost en gedronken wordt. De bekendste zijn die van Winningen, Traben-Trarbach en Bernkastel-Kues. De meeste wijnfeesten vinden plaats in augustus en september.

De Moezel is een grillig slingerende rivier die zich moeilijk laat bevaren. Maar door het graven van kanalen is het inzetten van toeristenschepen volop mogelijk geworden. Het is een leuke attractie waar veel gebruik van wordt gemaakt. Van mei tot oktober zijn er dagelijks bootdiensten tussen Koblenz en Trier. Daarnaast kunt u kleinere tochtjes maken, zoals vanuit Trier naar de bezienswaardige middeleeuwse muur in Pfalzel.

Heuvels, bossen en wijngaarden vormen het decor voor een wandeling in de Moezelstreek. Als u graag over vlak terrein banjert, kunt u het best langs de rivier blijven. De heuvels daarlangs zijn vaak erg steil en alleen te bedwingen met een pittige klim.

Met zijn glooiende heuvels is het Moezeldal prima geschikt om per fiets te verkennen. Buitengewoon prettig is dat langs de rivier een fietspad is aangelegd. In veel dorpen is het mogelijk een fiets te huren.

Bezienswaardigheden en cultuur in de Moezel

De interessantste en levendigste stad in het Moezelgebied is Trier. U vindt hier vooral overblijfselen uit de Romeinse tijd. Verder verschuilen zich in het Moezeldal de nodige knusse (wijn)dorpen. Een van de bekendste is Bernkastel-Kues, een schilderachtig plaatsje met een beetje sprookjesachtige sfeer. Zell is een aardig wijnstadje waar de in Nederland veel gedronken Schwarze Katz vandaan komt.

Een van de drukste en meest karakteristieke stadjes is Cochem, een gezellige plaats met steile wijngaarden, middeleeuwse burchten en vakwerkhuizen.

Hoogtepunt onder de bezienswaardigheden in de Moezelstreek is de Porta Nigra in Trier, de 'zwarte poort'. Ooit was deze stadspoort uit de 2e eeuw heldergeel, maar door vervuiling werd het zandsteen gitzwart. Verder is Burg Eltz, verstopt in het bos bij Cochem, uw bezoek waard.

Als u een liefhebber van kunst en cultuur bent, dan is Trier de interessantste plaats. Het Rheinische Landesmuseum biedt een enorme hoeveelheid archeologische vondsten uit de stad en omgeving. De meeste vondsten dateren uit de Romeinse tijd. Te zien zijn mozaïeken, fresco's en het 'wijnschip van Neumagen'.

Sommige kleinere plaatsen, zoals Bernkastel-Kues, hebben een Heimatmuseum. Dat geeft een overzicht van de plaatselijke en regionale cultuurhistorie. Wijnmusea vindt u in Bernkastel, Winningen en Zell.

 Lees meer

Moezel album

Met dank aan het Duits Verkeersbureau en de met VIVALDI Travel.nl samenwerkende Duitse vvv’s voor het beschikbaar stellen van foto’s.


Ook hier is het heerlijk vakantie vieren