BOEKEN OF VRAGEN? 06 50 50 50 76

Sauerland. Verrassend veel vakantie.

  • Zoek vakantiehuizen
< Naar vorige pagina

Vakantie Sauerland


Zo’n 250 km ten oosten van Nijmegen ligt het meest bekende vakantiegebied van Duitsland: het Sauerland. 

De naam Sauer heeft er gelukkig niet mee te maken dat de bevolking boos of chagrijnig zou zijn. Sauer komt van het plat Duitse woord 'sur' dat 'Schwierig' ofte wel 'zwaar' betekent.  Toen Karel de Grote met zijn soldaten door het gebied trok en het terrein weer wat vlakker werd, zou hij hebben gezegd: das war ein suer Land! Op zich niet zo verwonderlijk, want het Sauerland is verre van vlak. Er zijn om precies te zijn 2711 bergen!

De bekendste berg  is ongetwijfeld de Kahle-Asten bij het stadje Winterberg. Hier is het zomer en winter een komen en gaan van (Nederlandse) toeristen die willen genieten van de sneeuw of van een prachtige wandeling door de ongerepte bergnatuur.  Overigens is de Kahle-Asten met 842 meter niet de hoogste berg van het Sauerland. Dat is de Langenberg bij Olsberg. Met 843 meter is deze berg net een meter hoger!

Het Sauerland is geliefd vanwege de prachtige natuur. Er zijn maar liefst 5 officieel erkende natuurparken waarbij het Rothaargebirge met 1355 km2 het grootste is. De andere parken (met uitstekende wandelmogelijkheden) zijn: Arnsberg Wald, Diemelsee, Homert en het Eggegebirge.

In het Sauerland zult u niet lang hoeven te zoeken naar een plek waar u een goede maaltijd of een lekkere kop koffie kunt krijgen. Vrijwel ieder dorp heeft één of meerder Gasthöfe of hotels waar u voor relatief weinig geld uitstekend terecht kunt.

VIVALDI Travel verhuurt ruim 50 appartementen, vakantiehuizen en vakantiewoningen in het Sauerland. 

Uitstapjes
In het Sauerland heeft u enorm veel keuze uit leuke bezienswaardigheden, dierparken, grotten, stuwdammen en historische gebouwen. Een week is eigenlijk niet genoeg om van al die leuke plekjes te genieten. We geven u graag een aantal suggesties

Burg Altena in Altena
Een van de mooiste 'Hochburgs' van Duitsland
http://www.maerkischer-kreis.de/kultur-freizeit/burg-altena/index.php/

Atta-Höhle in Attendorn
Mooiste druipsteengrot van Duitsland
http://atta-hoehle.de/nl/

Kabelbaan naar Slot Waldeck.
Vanaf de Edersee met de kabelbaan naar Slot Waldeck. Schitterend uitzicht.

Sommer rodelbahn Edersee in Waldeck
Rodelen, minigolf spelen en trampoline springen
http://www.sommerrodelbahn-edersee.de/

Model Bahn Vöhl
Grootste modelspoorbaan museum van Duitsland
Boomtoppenpad Edersee in Hemfürth
Lopen door de toppen van de bomen met uitzicht over het meer
http://www.baumkronenweg.de/

Panorama-Park Sauerland Wildpark bij Erndtebrück
Met kinderboerderij, roofvogelshow en rodelbaan. tientallen dieren en bijzondere flora
http://www.panopark.de/

Fort Fun Abenteuerland bij Bestwig
75 hectare, 40 attracties in Wildwest stijl
http://fortfun.de


Wandelen en fietsen in het Sauerland
Uitgestrekte bossen, schilderachtige meren en gastvrije horeca in gezellige dorpen en steden. Het Sauerland heeft een uitgebreid aanbod aan wandelroutes en themawandelingen. De meest bekende wandelroute is de Rothaarsteig. Dit bergpad van 154 km verbindt Brilon met Dillenburg en is een van de mooiste wandelroutes van Europa. Als u (deel van) deze route wandelt, wordt u beloond met fantastische uitzichten en avontuurlijke uitdagingen zoals een 40 meter lange hangbrug.

In veel regio’s in Duitsland is steeds meer aandacht voor het fietstoerisme. Zo kunt u ook in het Sauerland op steeds meer plaatsen een E-bike (elektrisch aangedreven fiets) huren. Ook zijn er steeds meer fietspaden aangelegd over relatief vlakke wegen. In het Sauerland is er de SauerlandRadring. U volgt hier de route van een oude spoorlijn door het hart van het Sauerland. Hierdoor hoeft u niet bang te zijn voor al te steile beklimmingen. Een heel bijzondere route is de Ruhrtalwanderweg. De Ruhr is een rivier die in Winterberg ontspringt en uitmondt in de Rijn bij Duisburg. De 230 km lange fietsroute langs deze Ruhr biedt fietsers een unieke manier om het landschap van het Sauerland te ontdekken.

Zwemmen en watersport in het Sauerland
Er zijn in het bergachtige Sauerland een groot aantal stuwmeren met uitstekende mogelijkheden voor zwemmers en watersporters. De bekendste meren zijn de Edersee, Möhnesee, Diemelsee, Hennesee, Sorpesee, Biggesee en Listersee. Ieder meer heeft een strandbad voor zwemmers en er worden overal bootjes en surfplanken verhuurd.

In de meeste plaatsen is een opluchtzwembad of binnenbad te vinden. Eén van mooiste zwemparadijzen is het 'Lagune erlebnisbad’ in Willingen in het hart van het Sauerland. In een tropische sfeer vindt u hier maar liefst 1200 m2 wateroppervlak met o.a. een grote zwemlagune, een zoutwaterbad, een buitenbad, een bubbelbad en diverse waterattracties zoals massagestralen, een waterval en een fontein. Er is een wildwater baan, een zwemgrot en drie unieke glijbanen waaronder de compleet donkere 'black hole' met een lengte van 125 meter.

Winter in de Sauerland
Op 3 uur rijden ligt een gevarieerd skigebied waar het dankzij de inzet van sneeuwkanonnen het hele seizoen prima skiën is: Het Sauerland. Het skigebied rond Winterberg heeft een ruime keuze aan blauwe pistes en is daardoor zeer geschikt voor de beginnende skiër, Natuurlijk zijn er ook rode afdalingen en zelfs een paar zwarte pistes voor de gevorderde wintersporter.
Er zijn 2 grotere skigebieden in het Sauerland

1. Skigebied Kahler-Asten bij Winterberg (668 m)
27 liften, 27 km piste, 36 afdalingen
Moderne liften en goed geprepareerde skipistes
Sneeuwkanonnen, skischolen, skiverhuur en avond skiën

2.  Skigebied Willingen(584 m)
16 liften, 16 km piste
Moderne liften en goed geprepareerde skipistes
Sneeuwkanonnen, skischolen, skiverhuur en avond skiën

Bij goede sneeuwomstandigheden liggen er rond de “Kahler Asten” zo’n 120 km langlaufloipes klaar.

Lees meer

Sauerland album

Met dank aan het Duits Verkeersbureau en de met VIVALDI Travel.nl samenwerkende Duitse vvv’s voor het beschikbaar stellen van foto’s.


Ook hier is het heerlijk vakantie vieren